Cuma, Ekim 11, 2024
Ana SayfaYaşam2020 Yılında Tıp alanındaki Teknolojik Gelişmeler

2020 Yılında Tıp alanındaki Teknolojik Gelişmeler

2020 Yılında Tıp alanındaki Teknolojik Gelişmeler

Acı Vermeyen Mikro İğneler

Aşı bandı olarak ta bilinen bu iğneler ince bir yapışkan bandın yüzeyinde bulunuyor. Bu bantta derinin içine giren yüz tane mikro iğne var.
Bu bantlar iğne yaptırmaktan korkanlar için oldukça ideal ve kullanışlı. Diğer enjeksiyon iğneleri derinin içine girerek kaslara ulaştığı için daha çok acı verirken, mikro iğneler derinin üst katmanına etki ediyor bu da acıyı minimuma indiriyor.
Normal aşılar buzdolabında saklanırken mikro iğneler, oda sıcaklığında 1 yıla kadar saklanabiliyor. Bu da eczaneler tarafından daha çok tercih edilmesini sağlar. Pratiklik bakımından evde kendi iğnemizi acısız bir şekilde kolayca yapabiliriz. Bu durumda tek başına yaşayan özellikle yaşlı insanlar için oldukça yarayış sağlar.
Ülkemizde henüz kullanıma sunulmayan bu iğnelerin önümüzdeki yıllarda yaygın kullanım alanına sahip olacağı öngörülüyor.

Dijital Tıp

Bildiğimiz üzere akıllı saatler tansiyon ve kalp ritmini ölçebiliyor. Bunlara ek olarak bu sistemin daha çok geliştirilmesiyle akıllı saattin, solunum bozukluğu, depresyon gibi sorunları tespit ve takip etmesi hedefleniyor. Vücut ısısı, mide kanaması gibi vücudumuzu içten etkileyen durumları tespit etmek için sensörlü haplar geliştiriliyor. Umarız ki bu atılımlar bir an evvel kullanıma sunulur çünkü  bu gelişmeler sağlık hizmetlerine ulaşmakta sıkıntı çeken kişiler için büyük fayda sağlayacaktır ve sağlık alanında büyük bir devrim yaratacaktır.

Yapay Pankreas

Akıllı bir insülin pompası ile sürekli glikoz ölçüm sisteminin iletişim halinde olarak, hastaya insülin vermesi ve kan şekerinin glikoz sensöründen gelen bilgiye göre ayarlanmasıdır. Bu işlem Tip 1 diyabetli hastaların yüzünü güldürdü. Çünkü Tip 1 diyabetli hastalar sürekli insülin kullanmak zorundalar bunu genellikle enjeksiyon yolu ile yaptırıyorlar. Önceden sürekli parmaktan kan şekeri ölçümü yapılırdı. Şimdi bu cihaz sayesinde cilt altına takılan glikoz sensörleri ile kan şekeri ölçümü yapılıyor. Bu sensörler akıllı telefonlara bağlanabiliyor ve verileri telefona gönderebiliyor. Bu sayede hasta kan şekeri düştüğünde ya da yükseldiğinde telefonundan uyarı alıyor.
Bu sistem kan şekeri düştüğünde insülini otomatik olarak azaltıyor. Kan şekeri normal değerine gelince tekrardan insülini arttırıyor. Aynı şekilde kan şekeri arttığında da insülini arttırarak kan şekerini dengede tutuyor.
Yapay pankreas uygulaması ülkemizde mevcut olarak kullanıma sunuluyor ve cihazın daha programlı modellerinin de geliştirilmesi planlanıyor.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -

Popüler Yazılar

Son Yorumlar

yawruu ejderimm Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
yawruu ejderimm Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Muhammed Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Mehmet Akif Sömek Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Üçüncü kişi Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
x kişisi Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
bir saahıs Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Ali emir Açık Laptopa SSD Takma 2022