2022 DGS’ye nasıl çalışmalıyız? 2022 Dikey Geçiş Sınavına nasıl çalışmalıyım? 2022 DGS için nasıl bir çalışma yolu izlemeliyim? DGS’de başarılı olmak için ne yapmalıyım?
2022 DGS’ye Nasıl Çalışmalıyız?
2022 DGS’ye Nasıl Çalışmalıyız? Dikey Geçiş Sınavı üniversite ön lisans yani 2 yıllık bölüm bitirip sonrasında lisans tamamlamak isteyen öğrencilerin başvurduğu bir sınavdır. 2 yıllık üniversitelerini bitirdikten sonra tekrardan 1. sınıftan başlamak istemeyen öğrenciler DGS’de başarılı olarak, okudukları bölümün lisans derecesine geçerler ve 2 yıllıktaki derslerini saydırarak 4 yıldan daha az bir sürede lisans bölümlerini bitirirler. Şimdi gelelim DGS’ye bir adayın nasıl çalışması gerektiğine.
Dikey Geçiş Sınavına baktığımız zaman toplamda 120 sorudan oluşan bir sınavdır. 60 Türkçe ve 60 Matematikten oluşur ve sadece 2 dersten öğrenciler sorumlu tutulur. DGS soru tiplerine baktığımız zaman genelde uzun ve mantığa dayalı sorulardan oluşur. Durum böyle olunca anlama ve soruda mantık kurma oldukça önem taşır.
Bir aday DGS’ye girmek istiyorsa ilk yapması gereken şey tabi ki gerekli konuları bitirmesidir. Konular bittikten sonra farklı kaynaklardan birçok soru tarzı görmesi açısından soru çözmelidir. Bu dediklerimiz klasik olarak her yerde yazan kurallardır. Şimdi size Eğitim Baykuşu olarak kendimizin denediği ve başarılı olan yöntemlerden bahsetmek istiyoruz.
Yukarda dediğimiz gibi DGS anlama ve mantık kurmaya dayalı uzun sorulardan oluşan bir sınav. Fakat sadece 2 dersten sorumlu olmanız konuları hızlı bir şekilde bitirip çok soru çözmeye vaktinizin kalacağı anlamına geliyor. Bu yüzden ilk yapmanız gereken şey kesinlikle bol bol deneme çözmeniz olacaktır. DGS her sınav olduğu gibi 10.15’te başlıyor. Eğer herhangi bir dershane yada kuruma gitmiyorsanız mutlaka her gün sabah tam 10.15’te deneme çözmelisiniz. Bu sizin sınav saatinde zihninizin açık ve hazır halde olmasını sağlayacaktır. Tabi bununla birlikte zaman yönetiminizde oldukça iyi hale gelecektir.
Kitap okuyun. Neredeyse her sınav için aynı şeyi söylüyoruz biliyoruz fakat sınavların neredeyse hepsi hızlı okuma ve anlamaya dayalı sorulardan oluşuyor. Kitap okumak sizin anlama kabiliyetinizi çok üst bir seviyeye taşıyacaktır ve kitap okumayan öğrencilere karşı sizi bir adım ileri taşıyacaktır.
Sadece DGS değil, KPSS, YKS, ALES sorularına da göz gezdirin. DGS özellikle KPSS ve ALES sorularına benzerlik gösteren sorulardan oluşur. Diğer sınavlarında çıkmış sorularına bakmanız sınav esnasından sizi bir adım daha ileriye taşıyacaktır. Bende DGS’ye giren ve başarılı olan bir öğrenciydim. DGS’ye gireceğim zaman bırakın KPSS, YKS sorularını çözmeyi, o sene sorulan LGS sorularını bile çözmüştüm. Çıkmış soru görmek ve onları çözmek emimiz size çok büyük fayda sağlayacaktır.
Geçiş senin çıkmış sorularını mutlaka çözün. 2022 DGS’ye hazırlanırken, en azından Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı son 5 yılın DGS sorularını mutlaka çözün. Emin olun bu soruların arasından benzer sorular bu senede denk gelecektir.
Sayısal mantık ve problemlere önem gösterin. Dikey Geçiş Sınavı’nda özellikle Matematikte sayısal mantık problemler, sayısal bölümün neredeyse yarısını oluşturmakta. Bu yüzden bu tarz konuların ve problemlerin üstüne fazlasıyla gidin. Sayısal mantık problemlerini çözmek aynı zamanda Türkçe bölümünde bulunan mantık sorularının da çözümünü kolaylaştıracaktır.