Perşembe, Nisan 18, 2024
Ana SayfaEğitim2022 YKS Tercihlerinde Puanlar Düşer mi?

2022 YKS Tercihlerinde Puanlar Düşer mi?

2022 YKS tercihlerinde puanlar düşer mi? 2022 Yükseköğretim Kurumlar Sınavına giren bütün adayların merak ettiği soru tam olarak bu. 2022 YKS üniversite puanları düşecek mi? Gelin sizlerle bu konuyu yorumlayalım.

2022 YKS Tercihlerinde Puanlar Düşer mi?

2022 YKS Tercihlerinde Puanlar Düşer mi? Tercih yapmak isteyen milyonlarca adayın cevabını beklediği soru tam olarak bu. Bu sene üniversite puanları düşer mi? Bugün sizler için bu soruyu kendimizce yorumlamak istiyoruz.

Öncelikle sınavın bu sene zor mu yoksa kolay mı olup olmadığına bakmamız gerekiyor. Öğrencileri yorumlarına ve yaptığımız ankete baktığımız zaman sınavın orta – zor düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Ölçme, Seçme ve Yerleştire Merkezi (ÖSYM) bu sene sınav sorularını orta ve zor düzey sorular ile hazırladı. 

Kaçıncı Sınıfta YKS'ye Çalışmaya Başlamalıyım?

TYT (Temel Yeterlilik Testi) için adaylar kolay bir sınav olduğunu, AYT (Alan Yeterlilik Testi) için ise orta – zor sorulardan oluşan bir sınav olduğunu söylediler. Bunun neticesinde 18 Temmuz 2022 tarihinde açıklanan Yükseköğretim Kurumlar Sınavı (YKS) sonuçlarına baktığımız zaman alınan puanların ve o puanlara karşılık gelen sıralamaların benzer olduğunu gördük.

Şimdi gelelim puanların düşüp düşmeyeceği konusuna. Öncelikle şunu söyleyelim tercih yaparken kesinlikle puana göre değil sıralamanıza göre tercih yapın. Sınavlarda belirleyici olan ve yerleşmenize sebep olan şey sizin sıralamanız olacaktır. Puanlar ise geçen seneye benzer düzeyde olacağını düşünüyoruz. Çok büyük bir yükselme yada çok büyük bir düşüş olacağını düşünmüyoruz.

YKS İkinci Ek Tercih Sonuçları Açıklandı

2022 YKS İçin Tercih Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim? Bu önerilerimiz hem Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) hem de Dikey Geçiş Sınavı (DGS) adayları için. Öncelikle tercih yaparken puanı çok göz önünde tutmayın. Çünkü puan sınavın zorluğuna göre ve soruların kat sayılarına göre değişkenlik gösteriyor. Örnek verecek olursak geçtiğimiz sene yapılan Yükseköğretim Kurumlar Sınavı.

Geçen sene yapılan YKS ile bu sene yapılan YKS zorluk seviyesi benzerdi hatta bu sene olan sınav biraz daha basitti. Böyle bir sınavda geçen sene yapılan net ile alınan puan ile, bu sene yapılan aynı netin puanı tutmaz. Netler aynı olsa bile puanlar arasında çok büyük fark olabilir. Bu yüzden tercih yaparken puana değil sıralamaya bakmalısınız.

YKS Tercihleri İçin Ücret Ödenecek mi?

Belirleyici Olan Puan Değil Sıralamalıdır

Sıralamalar sizin asıl başarınızı gösterir. Bu yüzden mutlaka sıralamanıza göre tercih yapmalısınız. Şimdi gelelim tercih yaparken tercih listenizi nasıl oluşturmaya. Diyelim ki sınava girdiniz ve sınav sonucuna göre sıralamanız 70.000. Üniversitelerin yıllara göre öğrencilerin tercihlerine göre sıralaması veya puanı değişebiliyor. Bunu göz önünde aldığımız zaman 70 bin sıralamada olan bir üniversite adayı 1. tercihine 45 bin alan üniversiteler ile başlayabilir. Sıralamanızın tutmaması o üniversitenin gelmeyeceği anlamına gelmiyor. Bu yüzden bu şekilde başlayıp ortalarda tam sıralamanız olan üniversiteler yazabilirsiniz. Sonlara doğru yaklaşıkta ise 95 bin sıralama ile alan üniversitelerle bitirebilirsiniz. Buda eğer sıralamalarda çok büyük bir oynama olursa sizin üniversite kazanmanız için garanti rol oynayacaktır.

Puana Göre mi Sıralamaya Göre mi Tercih Yapılmalı?

Puana Göre mi Sıralamaya Göre mi Tercih Yapılmalı? Öncelikle sorumuza yanıt verecek olursak. YKS’de yada DGS’de her zaman sıralama puandan daha önemlidir. Çünkü başarınızı belirleyen puan değil sıralamanızdır. O sene yapılan sınavın zorluğu alacağınız puanı yukarı yada aşağı çekebilir. Ama en net cevabı bize sıralama verecektir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -

Popüler Yazılar

Son Yorumlar

yawruu ejderimm Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
yawruu ejderimm Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Muhammed Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Mehmet Akif Sömek Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Üçüncü kişi Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
x kişisi Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
bir saahıs Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Ali emir Açık Laptopa SSD Takma 2022