29 Ekim 1923’te ne oldu? 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda ne oldu? 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı neden önlemi? İşte haberimizin detayları…
29 Ekim 1923 ‘te Ne Oldu?
Halkın, devleti yönetmesi için belirli bir süreliğine seçtiği milletvekillerinin halk adına ülkeyi yönetme biçimine Cumhuriyet denir. Burada asıl önemli olan halkın iradesi, seçme hakkı olmasıdır. Yani halkın kendi kendini yönetme şeklidir.
Bu yönetim şekli Romalılara kadar dayanmaktadır. Ama onlarda da çok az bir kesim oy kullanma hakkına sahipti. Bu ayrıcalık sadece belli bir sınıfa verilmişti.
Cumhuriyet kelimesi bize Arapçadan geçmiştir. Cumhur halk demektir. Ama Araplar bu kelimeyi bizim kullandığımız anlamda hiçbir zaman kullanmamışlardır.
Kurtuluş savaşı sırasında Mustafa Kemal ATATÜRK ülkenin dört bir yanında halkın güvendiği kişilerin seçim yoluyla seçilip toplanmasını istemiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) temelleri bu şekilde atılmıştır.
29 Ekim 1923 te TBMM’de 158 milletvekilinin oy kullanması ve oybirliği ile bu sistemin adı konulmuş, Cumhuriyet ilan edilmiştir.
Cumhuriyet’te egemenlik(halkı yönetme ,hukuki, ekonomi ve siyasi kararlar alma durumu) babadan oğula geçmez, Halk belirli bir süreliğine kendini yönetecek kişileri , oy kullanarak seçer.
Cumhuriyet’in bayram olarak ülke içinde ve dış temsilciliklerde kutlanması 1925 ,ulusal bayram ilan edilmesi ise 1935 yılında gerçekleşmiştir.