Directx nedir? Direct içinde neler içerir? İşte yazımızın detayları…
Directx nedir?
Directx nedir? Microsoft’un çoklu ortam yazılımları ve oyunlar için geliştirdiği bir yazılım programlama arayüzü(API) olarak çıkarılmıştır.
Directx, birden fazla API’den oluşan bir yapıya sahiptir. Kullanıcılara daha iyi oyun deneyimi, ses ve görsel deneyimi sunmaktadır. Üstün uyumluluk sağlayan yapısı sayesinde API piyasası içerisinde oldukça fazla kullanılmaktadır. Microsoft, Directx’i Windows 95 döneminde programcıları Windows platformuna çekmek için geliştirmeye başlamıştır. Daha sonra gelişen sistemle birlikte günümüzde Xbox konsolunda bile Directx kullanılmaktadır.
Microsoft, Directx özelliğini daha popüler hale getirmek ve bunun yanı sıra kullanıcıları konsola yönlendirmek için konsol adına X takısı eklemiştir. Genel anlamıyla bakıldığında ise Directx, bir tamamlayıcı görevinde kullanılır. Yani bilgisayarın içerdiği donanımla uygulama arasındaki bağlantı sağlanır.
Gelişimi sürekli devam eden Directx, genel olarak ekran kartlarının gelişimi ile paralel olarak yeni sürümlere geçmektedir. Oyunlarda gerçekliğe yakın görüntü almayı sağlayan bu yazılım sayesinde çevre etkileşiminin tabanı da sağlanmıştır. Directx’in AMD tarafındaki rakibi ise Vulkan’dır.
Directx İçerdiği Bileşenler
Directx sayesinde grafikler, sesler ve oyun performansları kuşkusuz ki daha iyi hale gelmiştir. Performans artışı Directx içeriğinde bulunan bileşenler sayesinde gerçekleştirmektedir. Bu bileşenler ise şu şekildedir:
- DirectInput
Joystick, fare ve klavye gibi aygıtların girişlerini, çıkışlarını ve aynı zamanda verilerini yönetir.
- DirectMusic
Etkileşimli ses bileşimidir. Windows içerisinde yer alan bütün seslerle alakalı her şey.
- DirectSound
2 ve 3 boyutlu sesler için kullanılmaktadır. Ses kartlarının ara yüzünde kullanılır.
- DirectPlay
Modem, ağ ve internet üzerinde yer alan oyun bağlantılarını sağlar. Oyunlar içerisindeki sesli sohbetten tutun, bütün oyun verileri yer almaktadır.
- Direct3D
Ekrana 2 ve 3 boyutlu görüntülerin aktarılmasını sağlar. Direct3D alternatifi olarak OpenGL de kullanılmaktadır.
- DirectShow
Bilgisayarda ve internette yer alan çoklu ortam dosyalarının yakalanmasını sağlar. Çoklu ortam dosyalarının yüksek performansta oynatılması için gereklidir.
- DirectDraw
Video bağdaştırıcısı için hızlı bağlantı sağlamaktadır. Bilgisayardaki render, grafik ve API uygulamalarının daha hızlı çalışmasını sağlamaktadır. Tam ekran pencere ve gömülü ekranların da çalışmasını sağlar.