Dolunayda kurtlar neden ulur? Dolunay olduğu geceler eğer çevremizde kurtlar ve ise ulamalarını illaki duymuşuzdur. Her dolunay akşamı kurtların uluyor olması sizce normal mi? Hadi gelin bugün sizlerle bu konuyu konuşalım.
Dolunayda Kurtlar Neden Ulur?
Dolunayda yamacın kenarında uluyan kurt figürünü herkes bilir ve dolunay olunca herkesin aklına aynı sahne gelir. Kurtlar dolunayda mı uluyorlar sadece? Buradaki meseleyi anlamanın ne iyi yolu bu olayın başlangıcına yani geçmişine gitmek olacaktır.
Bu inancın kaynağı Antik Yunan’da Ay Tanrıçası Hecate’nin kurtlarına ve Nors mitolojisinde dolunayı kovalayan kurtlara ve tabi ki Çin vakayinamelerinde anlatılan Göktürk boylarından Aşina veya Asene’ya kadar takip etmek mümkün.
Gerçekte geceleri aktif yani nokturnal olan kurtlar tabi ki sadece dolunayda ulumuyorlar. Ayın her evresinde uluyabiliyorlar. Muhtemelen dolunay geceye estetik bir görüntü kattığı için bu ikisi zamanla ilişkilendirildi ve birleşti.
Kurtların ulamalarındaki en büyük sebep uzun mesafeden yerlerini bildirmeleri ve başka kurtları caydırma amacı ile kullanmalarıdır. Kurtların uluyuşu ormanda 10 kilometre ile tundrada 16 kilometreye kadar uzaklıklardan duyulabiliyor. Bunun haricinde kurtların vokal iletişim repertuvarında tıpkı torunları olan köpekler gibi havlama inleme ve mırlama bulunuyor.
Kısaca özetleyecek olursak kurtların dolunay uluyor olmasının bilinçli ve mantıklı hiçbir açıklaması yok. Bilinçli yapılmayan bir şey zamanla başka hikayeler ve mitolojiler ile ilişkilendirilerek bu hale geldi ve dürüst olmak gerekirse oldukça estetik bir görüntü ortaya çıktı.
Kaynak= Evrim Ağacı