Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaEğitimDünyamızın Tek Uydusu Ay mıdır?

Dünyamızın Tek Uydusu Ay mıdır?

Dünyamızın tek uydusu Ay mıdır? Küçüklüğümüzden beri bize öğretilen Ayın bizim uydumuz olduğu. Bu doğru bir bilgi. Fakat tek uydumuz Ay mı? Sizce Dünyamızın Aydan başka uydusu olabilir mi? Gelin bu konuyu size açıklayalım.

Dünyamızın Tek Uydusu Ay mıdır?

Dünyamızın Tek Uydusu Ay mıdır? İlkokul sıralarına oturduğumuz zaman bize ilk öğretilen bilgilerden biri Ay’ın Dünyamızın uydusu olduğudur ve bu çok doğru bir bilgidir. Ay çok uzun yıllardır Dünyanın etrafında dönüyor ve yaklaşık 4,5 milyar yaşında. Çapı yaklaşık olarak 3,475 km ve kütlesi Dünyamızın %1’i kadardır. Ay’ın Dünyamıza olan uzaklığı 384,400 km’dir.

Ay’ın ilk oluştuğu zamanlara döndüğümüz zaman, 4,6 milyar yıl önce yeni oluşan Güneş sistemi ile birlikte birçok gezegen bu sisteme dahil oldu ve birbirlerine çarpmaya başladı. Bu çarpmalar etrafa saçılan büyük parçalara sebep oldu ve Dünyamız bu kopan parçalardan biri ile oluştu.

Dünyamızın Tek Uydusu Ay mıdır?

Dünyamız ilk oluştuğu zamanlarda başka gök cisimleri tarafından çok fazla dövülüyordu. Bu gök cisimleri her zaman Dünyamızdan küçük olmadı tabi ki. Bir gün “Theia” isimli Mars büyüklüğünde bir gezegen Dünyamıza çarptı. Bu çarpmanın etkisiyle Dünyamızdan bir çok parça koptu ve uzaya dağıldı. Saçılan parçalar Dünyanın çekip kuvveti ile etrafında dönmeye başladılar. Dünyamızın etrafında dönen parçalar Ayı oluşturdu.

Ay’ın Dünyamız İçin Önemi

Ayın Dünyamız üzerinde çok önemli etkileri vardır. Bunu “Ay Yok Olursa Ne Olur?” adlı yazımızda anlatmıştık, fakat kısaca özet geçmek istiyoruz. Bir çok kişi Ay olmasa da olur diyebilir. Fakat Ay Dünyamız için sandığınızdan çok daha önemlidir.

Ay’ın bir çekim gücü var. Bu çekim gücü sayesinde Dünyamız 23o bir eğime sahip. Bu eğimin olması, Güneş ışınlarının Dünya’ya dik değil bir açı ile gelmesini sağlıyor ve iklimlerin dengesinin bozulmamasını sağlıyor.

Ay Tutulması Nedir?

Ay sayesinde Dünyamızın çekirdeği daha düzenli bir halde. Buda yer kabuğundaki hareketlerin daha sabit ve yavaş bir hızda (bizim hissedemeyeceğimiz) ilerlemesine sebep oluyor.

Ay sayesinde Dünyamız daha yavaş dönüyor. Eğer Ay yok olsaydı Dünyamız daha hızlı dönerdi ve yer çekimi gücüde artacaktı. Bu yüzden Dünyamızda hareket etmek daha da zorlaşacaktı. Bunun birlikte yer çekiminin artması, insanların boylarının uzamasını engelleyecekti. Dünyamızın hızlı dönmesi günlerinde kısalmasına yol açacaktı. Bir gün yaklaşık 15 saat olacaktı.

Ay’ın yok olması Dünya’yı bir yönden de savunmasız bırakacaktır. Bunun sebebi, Dünyamıza gelen meteorlar Ay’ın çekim gücü etkisiyle Ay’a yönelir ve Ay’a çarpar. Ay’ın olmaması yakınımızdan geçen bir meteorun Dünya’ya çarpma olasılığını arttıracağını kanıtlar.

Dünyamızın Tek Uydusu Ay mıdır?

Ay’ın Dünya için öneminden bahsettikten sonra şimdi gelelim Dünyamız bir diğer uydusuna. Evet yanlış okumadınız. Dünyamızın Ay’dan başka bir uydusu daha vardır. Bu uydunun adı “Kamo Oalewa”.

“Kamo Oalew” Hawaii dilinde hareketli gök cismi anlamına geliyor. Bu uydu çok yeni keşfedilen bir uydu. Uzamanlar bu uyduyu 2016 yılında keşfetti. Peki sizce bu uydumuz ne kadar büyük?

Dünyamızın uydusu deyince hemen aklınıza Ay gibi kocama bir şekil belirebilir. Veya Aydan çok daha büyük gök cismi. Fakat aklınıza böyle şeyler gelmesin çünkü Kamo Oalewa sandığınızdan çok daha küçük bir gök cismi. Çapı sadece 50 metre. Evet yanlış okumadınız. Kilometre ile ifade etmediğimiz bir gök cismi. Diğer gezegenlere veya Aya baktığımız zaman çaplarını belirlerken ve söylerken her zaman kilometre cinsinden çok büyük sayılarla belirtiriz. Fakat Kamo Oalewa sadece 50 metre çapına sahip bir gök cismi aynı zaman Dünyamızın 2. uydusu. Kamo Oalewa Ay’dan tam 70.000 kat daha küçük bir gök cismi.

22 Nisan Neden Dünya Günü Olarak Kutlanıyor?

2. Uydumuz olan Kamo Oalewa Güneşimizin çekim kuvvetinden etkilendiği için tuhaf bir yörüngeye sahip. Bu uydu nereden geldi veya hangi gezegenden koptu gibi sorular aklınıza gelebilir. Fakat bu sorunun tam olarak bir cevabı yok. Ama uzmanlara göre Aya çarpan meteorlardan birinin Ay üzerinden fırlayan parçalardan biri olma ihtimali üzerinde duruyor.

Bu Uydu Ne Kadar Süre Dünyamızın Etrafında Olacak?

Uzmanlara göre bu sayı sadece 300 yıl. Kamo Oalewa Güneş sistemimizde 300 yıl kadar hareket ettikten sora yörüngeden çıkacak ve sonsuz uzay boşluğunda kendi başına hareket etmeye başlayacak. Yapılan araştırmalar şimdilik bunu gösteriyor. Kim bilir daha kaç tane uydumuz olacağını?

Dünyamızın Tek Uydusu Ay mıdır?

Kaynak = Evrim Ağacı

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -

Popüler Yazılar

Son Yorumlar

yawruu ejderimm Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
yawruu ejderimm Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Muhammed Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Mehmet Akif Sömek Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Üçüncü kişi Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
x kişisi Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
bir saahıs Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Ali emir Açık Laptopa SSD Takma 2022