Narsist sevgiliden ayrılmak. Narsist sevgili nasıl terk edilir? Narsist sevgilisi olup ayrılmak isteyenler, bu yazı sizler için.
Narsist Sevgiliden Ayrılmak
Narsist Sevgiliden Ayrılmak. Öncelikle size narsistin ne demek olduğunu açıklamak istiyoruz. Narsist bir kişilik bozukluğudur. Narsist insanlar genelde kendilerini diğer insanlardan üstün görürler bu yüzden kişilik bozukluğu görülür.
Narsist kişiler çoğu zaman fazlasıyla çekici, ilginç ve heyecan vericidirler. İlişkinin ilk aşamalarında nazik ve sıcak özellikleriyle ortaya çıkarlar. Bu nedenle narsist kişinin sevgilisi olmak, onunla beraber olmak, ilgisini ve sevgisini kazanmak istediğini ortaya çıkar ve kişi karşısındaki kişinin narsist biri olduğunu fark etmeden derinden bağlanır. Sizin bağlılığınızı hisseden narsist sevgili artık sizi daha fazla etkilemek zorunda olmadığını fark eder. Siz, sevgiliniz ilk zamanki davranışlarına dönmesini beklerken, kendinize olan güveniniz, öz saygınız ve bağımsızlığınız farkında varmasanız da zarar görür. Sevgilinizin sizi suçlaması ve yalanları nedeniyle kendinizden şüphe duymaya başlarsınız. Ona karşı çıktığınız zamanlarda ise, size göre göz dağı verir, kişi saldırıya geçer ya da sizi manipüle ederek kafanızı karıştırır.
İlişkiniz ilerledikçe artık çatışmalardan kaçınmak için sevgilinizin söylediklerini kabullenerek yola devam edebilirsiniz. Ancak bu durum uzun vadede sonradan pişman olacağınız davranışlar davranışlar sergilemenize neden olur. Kendinizden utandığınız için öz saygınız ve kendinize güveniniz azalır. İlişki öncesindeki kendine saygı duyan, öz güvenli ve mutlu günlerinizi ararsınız. Araştırmalar kişinin istismarcısına travma nedeniyle bağlandığını ve bir süre sonra istismarcısının onayına ihtiyaç duymaya başladığını ortaya koymuştur. Buna ‘’Stockholm Sendromu’’ denir. Rehineler, kendilerini rehin tutan kişiye karşı bağlılık ve pozitif hisler geliştirir.
Narsist Sevgiliden Ayrılmak İçin Öneriler
- Sevgilinizin savunma mekanizmalarını öğrenin. Sizi istismar ettiği noktaların farkına vararak, bu durumu tetikleyen şeylerden uzak durun.
- Kendinize ilişkiniz dışında bir hayat kurun. Arkadaşlarınıza, hobilerinize, işinize zaman ayırın.
- İlişkinizde sınırlar çizmeyi öğrenin.
- Fiziksel olarak istismar ediliyorsanız ilişkiye devam etmeyin, hukuki haklarınızı arayın.
- Boş tehditler savurmayın. Ayrılmaya karar verdiyseniz ayrılın.
- Eğer evliyseniz ve ayrılmaya karar verdiyseniz hemen bir avukat bulun. Avukatınızın bu konuda tecrübeli olmasına dikkat edin.
- İlişkiniz bittikten sonra yeniden görüşme taleplerine karşı net bir duruş sergileyin. Ya hiç görüşmeyin ya da ortak çocukların olması gibi durumlarda minimum görüşme sağlayın.
- Ayrılık sonrası ihtiyaç duyacağınız psikolojik destek için güvenilir aile üyeleri ve dostlarınızdan yardım alın. Ayrıca profesyonel destek almaktan da kaçınmayın.
Kaynak= ÇEBİ Evlilik ve İlişki