Şeker Hastalığı (Diyabet) Belirtileri Nelerdir? Şeker Hastaları Ne Yememeli?
Günümüz hastalılarının en başında gelen şeker hastalığı ( diyabet ) beraberinde gelen ölümcül birçok hastalığın oluşumunda büyük bir rol oynamakta ve dünyanın her yerinde yaygın bir şekilde görülmektedir. Hastalığın tam adı olan Diabetes Mellitus , Yunanca da şekerli idrar anlamına gelir. Sağlıklı bireylerde açlık kan glukoz düzeyi 70-100 mg/dL aralığındadır. Kandaki şeker seviyesinin bu aralığın üzerinde olması , genellikle diyabet hastalığına işaret eder.
Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun belirtmiş olduğu istatistiki verilere göre her 11 yetişkinden birinde diyabet hastalığı görülmekle birlikte her 6 saniyede 1 birey diyabetten kaynaklı sorunlar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.
Peki diyabet hastalığının belirtileri nelerdir ;
- Halsizlik ve yorgunluk hissi
- Bulanık görme
- Hızlı ve istemsiz kilo kaybı
- Ayaklarda uyuşma ve karıncalanma şeklinde rahatsızlık hissi
- Yaraların normalden daha geç iyileşmesi
- Ciltte kuruluk ve kaşıntı
- Ağızda aseton benzeri koku oluşumu
Şeker Hastaları Ne Yememeli ?
- Şeker ve Şekerli yiyecekler
- Şekerli içecekler , kola , limonata , sıcak çikolata , boza , salep , hazır meyve suları , meyve aromalı içecek tozları , meyveli şerbetler..
- Alkollü içecekler ; şarap , rakı , bira vb..
- Şarküteri ürünleri ; salam , sucuk , sosis , kavurma , pastırma.
- Yağda kızartılmış , kavrulmuş yiyecekler.
- Yağlı besinler ; kaymak, krema, ketçap, mayonez, salata sosları, pasta sosları, tahin, tahin helvası..
- Katı yağlar ; margarin , kuyruk yağı , iç yağı..
Şeker hastaları aynı zamanda ara öğün tüketmelidirler. Kişinin yanında kendisine uygun tüketebileceği yiyecek bulunmalıdır. Ara öğünlerin önerilmesinin nedeni uzun açlıklardan kişiyi korumaktır. Öğünlerden 1.5 saat sonra kan şekerinizi ölçerek farklı yiyeceklerin kan şekerinizi nasıl etkilediğini saptayabilir, farklı yiyecekler ile menü planlaması yapmak için değişim listelerinden faydalanabilirsiniz.