YKS’de Puan mı Daha Önemli Sıralama mı? Puana Göre mi Sıralamaya Göre mi Tercih Yapılmalı? Bu soru hem Dikey Geçiş Sınavı (DGS) hem de Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nı (YKS) kapsayan bir soru. Ülkemizde her yıl bir çok sınav yapılıyor. Sınav sonuçlarından sonrada tabi ki bunların tercih günleri geliyor. Özellikle üniversite sınavları için tercih yaparken, yaptığını listeden bir üniversiteye ek tercihe gerek kalmadan yerleşmek önem taşıyor. Peki Yükseköğretim Kurumları Sınavı veya Dikey Geçiş Sınavı gibi üniversite sınavlarına girdikten sonra nasıl tercih yapmalısınız? Puana Göre mi Sıralamaya Göre mi Tercih Yapılmalı? Tercih yaparken nelere dikkat etmeliyim? Tercih yaparken dikkat edilecek noktalar… İşte yazımızın detayları…
YKS’de Puan mı Daha Önemli Sıralama mı?
YKS’de Puan mı Daha Önemli Sıralama mı? Öncelikle sorumuza yanıt verecek olursak. YKS’de yada DGS’de her zaman sıralama puandan daha önemlidir. Çünkü başarınızı belirleyen puan değil sıralamanızdır. O sene yapılan sınavın zorluğu alacağınız puanı yukarı yada aşağı çekebilir. Ama en net cevabı bize sıralama verecektir.
Öncelikle sınavın bu sene zor mu yoksa kolay mı olup olmadığına bakmamız gerekiyor. Öğrencileri yorumlarına ve yaptığımız ankete baktığımız zaman sınavın orta – zor düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Ölçme, Seçme ve Yerleştire Merkezi (ÖSYM) bu sene sınav sorularını orta ve zor düzey sorular ile hazırladı.
Geçen sene yapılan YKS ile bu sene yapılan YKS zorluk seviyesi benzerdi hatta bu sene olan sınav biraz daha basitti. Böyle bir sınavda geçen sene yapılan net ile alınan puan ile, bu sene yapılan aynı netin puanı tutmaz. Netler aynı olsa bile puanlar arasında çok büyük fark olabilir. Bu yüzden tercih yaparken puana değil sıralamaya bakmalısınız.
Belirleyici Olan Puan Değil Sıralamalıdır
Sıralamalar sizin asıl başarınızı gösterir. Bu yüzden mutlaka sıralamanıza göre tercih yapmalısınız. Şimdi gelelim tercih yaparken tercih listenizi nasıl oluşturmaya. (YKS İçin) Diyelim ki sınava girdiniz ve sınav sonucuna göre sıralamanız 70.000. Üniversitelerin yıllara göre öğrencilerin tercihlerine göre sıralaması veya puanı değişebiliyor. Bunu göz önünde aldığımız zaman 70 bin sıralamada olan bir üniversite adayı 1. tercihine 45 bin alan üniversiteler ile başlayabilir. Sıralamanızın tutmaması o üniversitenin gelmeyeceği anlamına gelmiyor. Bu yüzden bu şekilde başlayıp ortalarda tam sıralamanız olan üniversiteler yazabilirsiniz. Sonlara doğru yaklaşıkta ise 95 bin sıralama ile alan üniversitelerle bitirebilirsiniz. Buda eğer sıralamalarda çok büyük bir oynama olursa sizin üniversite kazanmanız için garanti rol oynayacaktır.
(DGS İçin) Diyelim ki sıralamanız 6.000’de. Tercih yaparken ortalama 2-3 bin arası aşağıdan yukarıya doğru tercihinizi yapabilirisiniz. Yani tercih sıranızı yaparken önce 3 bin ve ya 2 bin sıralamalı olan okullardan başlayıp sonlara doğru 8 bin ila 9 bin arası bir tercih listesi yaparsanız, tercihlerde kazanma oranınız oldukça fazla olacaktır.