Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaEğitimYKS'ye Çalışmaya Ne Zaman Başlamalıyım?

YKS’ye Çalışmaya Ne Zaman Başlamalıyım?

Yükseköğretim Kurumlar Sınavı (YKS) milyonlarca lise öğrencisi çok önemli bir sınav. Bu sınav ile öğrenciler hayal ettikleri okullara ve mesleklere kavuşma hayali kuruyor. Hayatımızı bu kadar derinden etkileyen YKS’ye bir öğrenci ne zaman çalışmaya başlamalı? YKS’ye Çalışmaya Ne Zaman Başlamalıyız? YKS için hangi sınıfta ders çalışmaya başlamalıyız? İşte haberimizin detayları…

YKS’ye Çalışmaya Ne Zaman Başlamalıyım?

YKS’ye Çalışmaya Ne Zaman Başlamalıyım? Yükseköğretim Kurumlar Sınavı (YKS) her yıl Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan ve her yıl milyonlarca öğrencinin başvuru yaptığı önemli bir sınav. YKS ile adaylar hayal ettikleri meslekleri okuyup, o meslekleri edinme şansı buluyor. Bu yüzden hayatımızın geri kalınını etkileyen önemli bir sınav konumunda.

Öğrenciler bu sınavda başarılı olmak için yoğun tempoda çok uzun zamanlarını harcıyorlar. Hayallerindeki meslek ve üniversite için ellerinden gelen gayreti yapmaya çalışıyorlar. Bu yolda ilerlerken ise bazıları son sınıfta YKS’ye çalışırken bazıları da bu çalışmaya 9. sınıftan başlayıp buna 4 yıla yayıp o şekilde çalışıyor. Peki hangisi doğru? YKS’ye kaçıncı sınıfta çalışmaya başlamak en doğrusu?

YKS’ye Çalışmaya Ne Zaman Başlamalıyım? Aslında bu sorunun tam olarak net bir cevabı yok. Bunun sebebi her öğrencinin çalışma ve anlama kapasitesinin aynı olmaması. Bazı öğrenciler için bir saat ders çalışmak yeterli olurken bazı öğrencilerin çok daha uzun saatler çalışması gerekebiliyor. Yani bazı öğrenciler bir yıl çalıp YKS’de başarılı olurken bazı öğrencilerde mezuna kalıp bir yıl daha hazırlanıp o şekilde başarılı olabiliyor. Biz size bu konudaki kendi düşüncelerimizi aktarmak istiyoruz.

Yükseköğretim Kurumlar Sınavı’na genel olarak baktığımız zaman içerdiği konular 9. sınıftan 12. sınıfa kadar olan konuların hepsini içeriyor. Temel Yeterlilik Testi (TYT) 9. sınıf ile 10. sınıf konularını içerirken, Alan Yeterlilik Testi (AYT) 11. sınıf ve 12. sınıf konularını ağırlıklı olarak içeriyor. Yani lise hayatımızda gördüğümüz bütün konular TYT ve AYT’de karşımıza geliyor.

Bizler 9. sınıfta konuları görmeye başladığımız andan itibaren aslında Yükseköğretim Kurumlar Sınavı’na farkında olmadan hazırlanmaya başlamış oluyoruz. Buradaki önemli şey gerçekten bu konuları anlayıp öğreniyor muyuz? Bizce Yükseköğretim Kurumlar Sınavı’na (YKS) 9. sınıftan itibaren çalışmaya  başlamak en doğru ve mantıklı bir yöntemdir. 9. sınıftan itibaren öğretmenlerimizin bize anlattıklarını konuyu gerçekten anlayıp öğrenirsek üstüne yapacağımız hafif test çözümleri ile o konuyu tamamen hafımıza kazıyabiliriz.

Lise hayatı boyunca bunu yaptığımız zaman 12. sınıfta YKS için ekstra bir çalışmaya gerek kalmadan bütün konuları biliyor şekilde sınava girebilirsiniz. Önceden öğrendiğiniz bilgileri 12. sınıfta sadece tekrar edip, aynı zamanda 12. sınıftaki bilgileri öğrenip anlamadığımız zaman 4 yılın vermiş olduğu bilginlikle sınavın üstesinden çok rahat bir şekilde gelebilirsiniz. Genel olarak bu tip çalışma yapan öğrenciler için önerdiğimiz şey, zaten bildiğiniz olan TYT konularını yazın gözden geçirip TYT denemeleri çözmek, okul açıldıktan sonra ise 12. sınıf konularını öğrenip AYT çalışmak olacaktır. Bu çalışma sisteminizi uyguladığınız zaman zaten uzun zamandır ders çalıştığınız için bütün gününüzü ders çalışarak geçirmenize gerek kalmayacak ve ders dışında başka aktivitelerde yapmaya vaktiniz olacaktır. Buda sizin ruhsal sağlığınız için oldukça faydalı bir şey. Bu şekilde lise hayatınızı en verimli şekilde geçirmiş ve sınav tam olarak hazır halde tamamlamış olacaksınız.

YKS’ye Çalışmaya Ne Zaman Başlamalıyım? Şimdi gelelim 3 yıl boyunca hiç ders çalışmadan 12. sınıfta YKS’ye hazırlanmaya başlamaya çalışan öğrencilere. 12. sınıfta YKS’ye çalışmaya başlayan bir öğrenci başarılı olmaz mı? Tabi ki olur. Yukarıda size bir öğrenci profilinden bahsetmiştir. 1 saat ders çalışıp anlayabilen öğrenci tipi. Bu tarz öğrenciler konuları kolay bir şekilde algılayabildiği için TYT ve AYT konuları 12. sınıfta (1 yıl içinde) çok rahat bir şekilde bitirip sınava girebilirler. Fakat burada da şöyle bir durum ortaya çıkıyor. Hem geçmiş konuları hem de yeni konuları çalıp aynı zamanda 12. sınıfta ilk kez gördüğünüz konuları öğrenmeye çalışmanız sizi çok zorlayacaktır. Yani son yılınızın hemen hemen her gününü ders çalışarak geçirmiş olacaksınız. Bu sizi yorabilir. Bu yüzden çoğu öğrenci sınavı başarabilecek potansiyelde olsa bile son yıl hepsini yetiştirmeye çalıştığı için yorulup yapamayacağını düşünüp YKS’ye olan inancını kaybedebilir. Tabi ki bu sizin ruh sağlığınıza bağlı.

Kısaca özet geçecek olursak, YKS’ye çalışma sürecini 4 yıla yaymak sizi hem daha az yoracak hem daha faydalı olacaktır. Tabi ben 3 yıl çalışmam istediğimi yapar son yılda sadece ders çalışırım ve bünyem bunu kaldırır diyorsanız buda sizin tercihiniz. Kendinizi yine en iyi kendiniz bilirsiniz. Hangi çalışma sisteminin sizde daha uygun olacağını bizler yada öğretmenleriniz değil sadece siz bilebilirsiniz. 

Hayal kurun, hedeflerinizi belirleyin. Bu hedefe giderken neler yapmanız gerektiğini araştırın ve konuda çalışıp hareket edin. Hayal ettiğiniz gibi bir hayatınız olsun 🙂

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -

Popüler Yazılar

Son Yorumlar

yawruu ejderimm Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
yawruu ejderimm Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Muhammed Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Mehmet Akif Sömek Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Üçüncü kişi Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
x kişisi Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
bir saahıs Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Ali emir Açık Laptopa SSD Takma 2022