Leidenfrost etkisi nedir? Akan bir sıvı demire, binlerce derecelik sıcaklıklara hayal ettiğinizi düşünsenize. Yüksek ihtimalle bunun imkansız olduğunu söyleyeceksiniz. Peki bunu imkansız kılmayan bir etki var desek? Bugün sizlere leidenfrost ile ilgili kısa bilgiler vereceğiz?
Leidenfrost Etkisi Nedir?
Bir su kaç derecede kaynar? 100°. Bu derecede bir suya dokunduğumuz zaman veya üstümüze döküldüğü zaman ciddi acılar ve zararlar görebiliriz. Şimdi bunu 10 ile çarpalım ve 100 x 10 yapalım. 1000° derece sıcaklık. Eğer 100 derecede bu kadar kötü hissedip zarar geriyorsak 1000 derecede ne olur halimize değil mi. Bir demi yaklaşık 1538 derecede erir. Bir insanın buna çıplak elleriyle dokunduğunu söylesek ve hiçbir acı ve zarar görmediğini söylesek buna inanır mısınız?
Bence inanmalısınız. Çünkü böyle bir şeyi mümkün kılan bir etki var. Leidenfrost etkisi. Bazı insanlarda bu etkiye göre sıvı halde bulunan bir demire bir anlık dokunabiliyorlar ve hiçbir acı ve zarar görmüyorlar. Bilimsel olarak bunu şöyle açıklıyorlar. Bir sıvı (su), kaynama noktasından daha sıcak olan bir kütleyle temas ettiğinde etrafını kapladığı nesneyi (eli) saran ve korunan bir buhar tabakası üretir. Üretilen bu buhar tabakası, sıcak bir şeye dokunduğumuz zaman onun sıcaklığını alarak aslında hiç derimize değmeden onula etkileşime girer. Böylelikle bizde o sıcaklığı hissetmeyiz. Leidenfrost etkisinin kısaca tanımı budur.