Yatay Geçiş Kaç Kez Yapılabilir? Tekrardan üniversite sınavına girip üniversite değiştirmek istemeyen öğrencileri için yatay geçiş hakkı bulunur. Öğrenciler yatay geçişi kullanarak başka okula hatta başka bölüme yatay geçiş yapabilirler. Peki her öğrencinin kaç yatay geçiş hakkı vardır? Kaç kez yatay geçiş yapabiliriz? Yatay geçiş yapan bir öğrenci tekrar yatay geçiş yapabilir mi? Yatay geçiş kaç kez yapılabilir? İşte haberimizin detayları…
Yatay Geçiş Kaç Kez Yapılabilir?
Yatay Geçiş Kaç Kez Yapılabilir? Tercih dönemleri aslında üniversitelerin en önemli dönemleridir. Her ne kadar eğlenceli gibi gözükse de tercih yaparken dikkat etmemiz gereken şeyler vardı. İstemediğiniz bir şehir veya üniversiteyi sırf üniversite kazanmak için yazmamalısınız. Hep duyarız ya öylesine yazdığım üniversite geldi diye. İşte bundan sonrası sizin için sıkıntılı olabilir.
İstemediğiniz bir üniversite veya şehir kazanırsanız o seneki puanınız ölmüş olur çünkü ek tercih hakkınızda kalmaz. Tekrarda sınava girip o stresi çekmek istemezseniz. İşte tam burada yatay geçiş sistemi devreye girer. Sınava girmeden 2 türlü şekilde yatay geçiş yapabilirsiniz.
İki Kez Yatay Geçiş Yapma Hakkınız Vardır Ama…
Her öğrencinin iki kez yatay geçiş yapma hakkı vardır. Ama bu olay 2 farklı okula yatay geçiş yapma hakkı değildir. Yatay geçiş ile gittiğiniz okuldan yalnızca eski okulunuza geri olarak yatay geçiş yapabilirsiniz. Diyelim ki siz İstanbul Teknik Üniversitesi’nde okuyorsunuz. Buradan Yıldız Teknik Üniversite’sine yatay geçiş yaptınız. Daha sonra yatay geçiş yaptığınız için pişman oldunuz. Buradan sonra 3. bir farklı üniversiteye yatay geçiş yapamazsınız. Sadece eğer isterseniz eski okulunuz olan İstanbul Teknik Üniversitesi’ne yatay geçiş yapabilirsiniz.
Merkezi Sisteme Göre (Sınav Puanınıza Göre)
O sene aldığınız üniversite puanı Yükseköğretim Kurumlar Sınavı (YKS) veya Dikey Geçiş Sınavı (DGS) fark etmez o puanı kullanarak yatay geçiş yapabilirsiniz. Burada sistem böyle çalışır. Eğer ki aldığınız puan yüksek bir puan ise, o sene o puanla alan bütün üniversitelere yatay geçiş yapabilirsiniz. Bu şekilde herhangi bir sınava girmeden yatay geçiş yapmış olursunuz.
Okul Ortalamanıza Göre
Okulda vize ve finallerden sonra oluşan ortalamanız ile yatay geçiş yapabilirsiniz. Burada üniversite sınav puanınızın bir önemi yoktur. Okullar bölüme göre bir ortalama belirlerler. Sizde bu ortalamayı tutturarak istediğiniz bir bölüme yatay geçiş yapabilirsiniz. Burada yatay geçiş yaparken normalde aldığınız üniversite puanınızdan daha iyi üniversitelere tercih yapma hakkınız olur.
merhaba ben merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş yaptım. Şimdi kurumlar arası yatay geçiş yapmak istiyorum. böyle bir şansım yok mu
Diyelim ki ilk yıl sonunda X okulundan Y okuluna ortalama ile yatay geçiş yaptınız. Daha sonrasında bu okulu beğenmediniz tekrar başka bir okula gitmek istediniz. Bu seferde ek madde-1 gereğince myp ile yatay geçiş daha önce yapmamıştır yazısını okulunuzdan aldığınız takdirde istediğiniz okula(kazandığınız yıldaki puanınıza eşit ya da düşük olan okula) geçebilirsiniz. Daha sonrasında myp ile yatay geçiş hakkınız biter ve kullanamazsınız ama ortalama ile her okula gidebilirsiniz. Bunun doğrusu budur.
Ben 1. Lisansımda yatay geçiş yaptım.o bitti şimdi 10 yıl sonra 2. Lisansımı okuyorum. 2. Öğretim seçtim ama merkezi y puanaım 1. Öğretime yetiyor.1. Öğretime geçsem sonra başka bir üni yatay geçiş yapabilir miyim acaba ?sonuçta myp ye de bakılıyor ortalama ile birlikte
Merhaba ben meslek lisesi okudum ve yatay geçiş yaptım ama okulumu yarıda bırakıp okuldan tastiknamemi alıp ayrıldım şimdi tekrar okumak istiyorum tekrar yatay geçiş yapma hakkım varmı bilgilendirirseniz sevinirim