Herkes tarafından inanılan bir durumdur bu. Oradan biri bağırır “Jiletle kesme daha gür çıkar yoksa!” diye. Jiletle kesilen saçın veya sakalın daha gür ve sert çıktığına inanılır. Peki sizce bu doğru mu? Jiletle kesilen sakal daha gür çıkar mı? Hadi gelin sizlerle bugün bu konuyu konuşalım.
Jiletle Kesilen Sakal Daha Gür Çıkar mı?
Sakallarımız ilk çıkmaya başladığı zaman jiletle kesmeye çekiniriz. Bunun en büyük sebebi çevremizden duyduğumuz “Jiletle kesme çok daha gür ve fazla çıkar!” cümlesidir. Her ne kadar ilk başlarda tüy gibi gözüken sakallarımız biz büyükçe sertleşir ve siyahlaşır. Fakat bunun jiletle kesip kesmemenizin herhangi bir etkisi yoktur.
Saç dediğimiz yapı tamamen keratin yapılıdır. Yani canlı bir doku değildir. Kıllarımızı üreten ve uzama hızını belirleyen şey kestiğimiz kısmı değildir. Bizler kılları kökünden kesmiyoruz. Başka bir tabir ile söyleyecek olursak sadece buduyoruz. Bu yüzden kıllarımızın uzama hızı tamamen onun kök yapısına bağlıdır. Bu açıdan baktığımız zaman tıraşın sakalın uzamasıyla hiçbir ilgisi yoktur. Makine ile yapılan bir tıraş ile jilet ile yapılan bir tıraş sonrası sakalın uzama miktarı aynı olacaktır.
İnsanlar yıllarca buna inandı ve emin olun bu okuyana kadar sizde buna inanan biri olarak kalacaktınız. Fakat gerçek bu değil. Bunu size anlatmanın en iyi yolu jiletle ve makine ile kesilen kılların elektron mikroskopu altındaki görüntüsünü paylaşmak olacaktır.
Tıraş makinesi ile kesilmiş bir kıl. Makineler sakalı keserken sakalı bir jilet gibi keskinliği ile kesmez. Onları sıkıştırarak parçalar bu şekilde boyunu kısaltır. Bu şekilde parçaladığı için kıl uçları püsküllü bir yapıya sahip olur ve kısmen yumuşak bir yapıda kalır.
Fakat jilet ile kesilmiş sakalda durum farklı. Jiletle kesilen bir kıl çok düzgün kesildiği için ucu sivri kalıyor ve bize daha gür ve sert hissettiriyor. Jiletin kıla verdiği açı sebebi ile kıl hem daha düz hem de daha sivri kalıyor.
İşte makine ve jilet sonrası kılları arasındaki fark tam olarak bu. Aslında aradaki tek fark kılın ucunun makine ve jilet sonrası biçimi.
Kaynak= Evrim Ağacı