Cumartesi, Nisan 27, 2024
Ana SayfaYaşamGüneşte Olan Patlamalar Dünyayı Nasıl Etkiler?

Güneşte Olan Patlamalar Dünyayı Nasıl Etkiler?

Yakın bir zamanda Güneşte olan patlamalar yüzünden Dünyamızda Güneş Fırtınası yaşanacak. Herkesin merak ettiği şeyde tam olarak neler yaşanacağı ve bu durumun bizi nasıl etkileyeceği.

Güneşte Olan Patlamalar Dünyayı Nasıl Etkiler?

2024 yılında Güneşte oluşan patlamaların dünyamızı nasıl etkileyeceği konusunda birçok yerde haber okumuşsunuzdur. NASA yaptığı açıklama ile son yaklaşık son 10 yılın en güçlü güneş patlamasının yarın dünyamıza ulaşacağını açıkladı. Peki Dünyamıza neler olacak? Güneş patlaması dünyamızı nasıl etkileyecek?

Carrington Olayı

1859 yılında Carrington Olayı gerçekleşti. Bir telgraf operatörünün başına farklı bir olay geldi. İnsanların mesajlarını gidecekleri yerlere yazarken bir anda yazı yazarken bir patlama olduğunu görüyorsunuz. Telgraf etrafa elektrik saçmaya başlıyor. Bunu düzeltmek için telgrafın fişini çekiyorsunuz. Fakat telgrafın fişini çekmenize rağmen çalışmaya devam ediyor. İşte tam burada normal elektriği değil, Aurora elektriği kullanmaya başlıyorsunuz ve bu şekilde telgraf fişe takılmadan mesajlarınızı yollamaya ve almaya devam ediyorsunuz. Peki buna sebep olan ne? Güneşte yaşanan patlama sonrası dünyamıza ulaşan bu patlamanın etkileri dünyamızda aurora elektriği olarak gözüküyor ve bu olayda tam 2 saat boyunca fişe takılmadan elektrik kullanımı devam etmişti.

Aurora Işıkları

Güneşimiz uzaktan çok güzel gözüküyor olsa bile aslında içinde fırtınalar kopan dev bir küre. Güneşin içindeki fırtınalar bazen öylesine güçleniyor ki birbirinden koparak 150 milyon km mesafe katederek dünyamıza ulaşabiliyor. Bu fırtınaların bir diğer etkisi ise kuzey ışıkları olarak bilenen Aurora ışıkları. Bu ışıkların oluşmasındaki sebep Güneşte olan fırtınalardır.

Güneşte Olan Patlamalar Dünyayı Nasıl Etkiler?

Güneşte 2 tür patlama oluyor. Bunlardan bir tanesi fazla güçlü olmadığı için güneşin etrafında kalan “Güneş Parlamaları”. Bu parlama sırasında bol miktarda yüklü parçacık etrafa savruluyor.

Jeomanyetik Fırtınalar

Fakat bazen koronal kütle atımı denen çok daha şiddetli bir olay yaşanıyor. Bu olay sırasında güneşteki aşırı yüksek sıcaklık nedeni ile elektronu yitirmiş olan atom çekirdekleri güneş yüzeyinden büyük bir şok dalgası olarak fırlıyorlar ve rastgele bir yöne ilerliyor. Güneşten ayrıldıktan sonra Güneş fırtınası olarak yayılıyorlar. Yayılırken güçlerini koruyan bu atomlar dünyamıza denk gelebiliyor. İşte tam olarak bu yıl yaşanacak olan olayda bu oluyor. Güneşte yaşanan koronal kütle atımı nedeni ile oluşan şiddetli güneş fırtınası dünyamıza doğru geliyor ve yarın ilk etkilerini göstermeye başlayacak.

Bu fırtınaların en büyük etkisi kuzey ışıkları olarak bilinen Aurora ışıkları. Fakat bu fırtınanın şiddetine bağlı olarak sadece görsel bir şölen olmayabiliyor. Buda dünyamızın manyetik alanını oldukça ciddi bir şekilde etkiliyor. Dalgalı bir manyetik alan civarındaki iletken telleri elektrik indüklüyor. Kullandığımız her cihaz belirli bir elektrik ve manyetik alanda çalışabilecek şekilde dizayn ediliyor. Fakat bu manyetik alanda yaşanan dalgalanmalara tabi ki de kullandığımız elektrikli cihazları önemli derecede etkiliyor.

Güneşte Olan Patlamalar Dünyayı Nasıl Etkiler?

Geçmişte yaşanan böyle bir fırtınada bazı bölgelerde günlerce elektrik kesintileri olmuştu. Fakat geçmişte bu kadar çok elektriğe bağlılık yoktu. Şimdi ise neredeyse kullandığımız her şey, her cihaz, her sistem elektriğe bağlı şekilde çalışıyor. Bu açıdan bakınca önümüzdeki günlerde yaşanacak olan güneş fırtınasının etkisi çok büyük olabilir. Ki herkeste bundan korkuyor. Fakat hesaba katılmayan bir şey var…

Mühendislik ve teknoloji. 1900 lü yıllarda yaşanan bu denli şiddetli bir fırtınada birçok problem yaşandı fakat şu an 2000 li yıllarayız ve mühendislik, teknoloji çok farklı bir boyutta. Dünyamızda kullanılan elektriğe bağlı cihazlar, sistemler oluşabilecek manyetik dalga bozukluklarına karşı önlem alınarak üretiliyor ve kullanılıyor. Jeomanyetik bir fırtınaya dayanabilecek şekilde tasarlanan sistemler ile fırtınanın şiddeti ne olursa olsun en az hasarla atlatabilirler. 

Günümüzde yaşanacak bu jeomanyetik fırtına yaşantımızı ne kadar etkileyecek hep birlikte yaşayıp göreceğiz fakat genel olarak etkileri bir kaç dakikada veya bir kaç saatte etkileri yok olacak. 

Kaynak = Evrim Ağacı

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -

Popüler Yazılar

Son Yorumlar

yawruu ejderimm Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
yawruu ejderimm Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Muhammed Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Mehmet Akif Sömek Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Üçüncü kişi Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
x kişisi Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
bir saahıs Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Ali emir Açık Laptopa SSD Takma 2022