Salı, Nisan 30, 2024
Ana SayfaEğitimSınavda Barajı Geçemedim Ne Yapmalıyım?

Sınavda Barajı Geçemedim Ne Yapmalıyım?

Sınavda Barajı Geçemedim Ne Yapmalıyım? Bu yazımız sınavda barajı geçemeyen ama aslında üniversitede okumayı gönülden isteyen adaylara için. 2021 Yükseköğretim Kurumlar Sınavı bundan bir ay önce yapıldı ve sonuçlar geçtiğimiz günlerde açıklandı. Peki barajı geçemedin ne mi yapmalısın? İşte yazımızın detayları…

Sınavda Barajı Geçemedim Ne Yapmalıyım?

Sınavda Barajı Geçemedim Ne Yapmalıyım? Üniversite sınavı veya sınavları… Hayatımızda bizi hayal ettiğimiz mesleğe götürecek en önemli basamak. Geçmişten günümüze bir çok isimle anıldı. ÖSS, YGS, LYS… Günümüzde ise AYT ve TYT olmak üzere YKS yani Yükseköğretim Kurumlar Sınavı olarak uygulanıyor. ÖSYM soruları sorarken uzun ve yoruma dayalı soruları tercih ediyor.

Bu sene uzun ve yoruma dayalının dışında gerçekten zor ve eleyici bir sınav vardı. Buda maalesef sınav sonuçlarına yansıdı ve 3 adaydan 1’i barajı geçemedi. Şimdi ki yazımız aslında 3 kişiden 1’ine geliyor. Öncelikle şunu bilmeniz gerekiyor. Bir sınavda başarısız olduğunuz zaman, bu sizi başarısız bir öğrenci yapmaz. Sınav sonucuna bakıp kendinizi o şekilde görmemelisiniz.

Sınavda Barajı Geçemedim Ne Yapmalıyım?

Biz insanız ve insan öğrenebilen bir varlık. Sınavda 1.ci olan öğrenci ile sizin aranızdaki tek fark onun sizden daha fazla çalışıp emek vermesi. Yani sizde eğer yeteri kadar çalışıp emek verirseniz barajı geçemeyen bir öğrenciden sınav birinciliğine doğru bir yolculuk yapabilirisiniz. Burada önemli olan konu sizin bunu ne kadar istediğinizdir. Eğer bir şeyi gerçekten istiyorsanız ona ulaşmak için çok çalışmalısınız.

Emek vermeden, çalışmadan hiç kimse hiçbir yere gelemez. Bu sadece sınav için değil, hayatın her yerinde ve her zamanında olan bir kuraldır. Eğer sınavda barajı geçemediyseniz, her şeye en baştan başlamak en mantıklı olacaktır. Temelden başlayıp yeni bir bina yapıyormuş gibi düşünün. Sağlam olmayan bir temel üstüne sakın bina çıkmaya çalışmayın. Yani barajı geçemediğiniz zamandaki bilginizin üstüne bilgi eklemeye başlamayın.

Sınavda Başarısız Olmuş Biri Nasıl Ders Çalışmalı?

Oturun en başından her şeyi ilk kez öğreniyormuşçasına çalışın. En baştan bir temel ve daha sonra o sağlam temelin üstüne yeni öğreneceğiniz bilgileri ve konuları ekleyin. Her şeyi doğru yaparsanız o zaman sizin gerçekten performansınızı ve kapasitenizi görebilirsiniz. Size kısa ama kendimden bir örnek vermek istiyorum. Sınava ilk girdiğim sene YGS’de barajı geçemediğim için LYS’ye girememiştim. Bu beni derinden etkilemişti. LYS sabahı herkes erkenden sınav için yola koyulurken ben evde onları izlemek zorunda kalmıştım. Bir sene daha sınava çalışmaya karar verdim. Bu sefer ders çalışırken aslında istediğim şey kendimi denemekti. Gerçekten çalışırsam nasıl bir puan alırım? diye sordum kendime. Benim potansiyelim gerçekten bu mu? Başarısız sonucumu gördükten sadece bir hafta sonra gelecek seneye yapılacak olan sınav için hazırlıklara başladım. Sadece dershane değil, aynı zaman internetten sürekli araştırma yaptım, bir konuyu sadece bir hocadan değil farklı bir çok hocadan dinledim. Her gün sabah kalktım ve sınav gününe kadar denememi çözdüm. Ve ömrümün sonuna kadar yapacağım mesleğim için, koskoca ömrümden sadece 1 yıl harcadım. Sonuç mu? Hayal ettiğim okul ve hayal ettiğim meslek.

Doğru çalıştıktan ve emek verdikten sonra başarı kaçınılmaz bir son olur. Barajı geçemedin diye üzülüyor musun? Üzülme, hadi kalk önünde 2022 YKS var. Gerçek potansiyelini görmek için işe koyulmak tam zamanı. Umarız bu yazımız sizi biraz olsa da motive etmiştir. Unutmayın, dün geçmişte kaldı. Geleceğin için şimdi işe koyul, dünü düşünme…

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -

Popüler Yazılar

Son Yorumlar

yawruu ejderimm Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
yawruu ejderimm Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Muhammed Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Mehmet Akif Sömek Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Üçüncü kişi Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
x kişisi Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
bir saahıs Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Ali emir Açık Laptopa SSD Takma 2022