Bilinçaltı Mekanizması Nasıl Çalışır?
Size bilinçaltımızı kodlayarak istediğimiz şeyleri hayatımıza çekebiliriz desem… Hadi iyi düşünelim iyi olsun diyerek konumuza başlayalım.
Bilinçaltı yani bilinç dışı zihin, zihnimizde bizim kontrolümüz dışında otomatik olarak gerçekleşen durumları kontrol eden zihindir.
Mesela nefes alıp vermek, kontrolümüz dışında bilinç dışı zihin tarafından gerçekleştirilir. Eğer nefes alışverişinizi kontrol ederseniz bundan “bilinçli zihin” sorumludur. Nefes alışverişinizi unuttuğunuz anda kontrolü bilinçaltı ele alır.
▪︎Bilinçaltı zihin her zaman uyanık ve işlevseldir.
Mesela televizyonun karşısında uyuyakaldığınızda kulağınızın duyduğu her şey bilinçaltı tarafından tutulur. Bilinçaltı zihin duyduğunuz her şeyi iyi-kötü ayırt etmeden adeta bir elektrikli süpürge gibi emecek ve bilinçli zihnin düşünce yapısını değiştirecektir.
Yani bilinçaltınızı temiz tutmak istiyorsanız ilgi alanınıza giren her uyaran hakkında dikkatli davranmanız gerekiyor
▪︎Bilinçaltı alışkanlıklarımızı sürdürmemizi sağlar.
Bir davranışın alışkanlık olması için otomatik olarak yapılması ve bilinçli zihin üzerine yük olmaması lazım. Bu mekanizma sayesinde son derece karmaşık bir olguyu öğrenip alışkanlık hâline getirdiğimizde işin yürütülmesini bilinçaltı devralır.
Bu sayede, örneğin; Araba kullanmakta iyi olan bir kişi seyir hâlindeyken rahatlıkla yanındakilerle sohbet edebilir veya radyo kanalını değiştirebilir.
Bu mekanizma zararlı alışkanlıklar içinde işler.
Mesela sigara içmek hem sağlığımıza hem bütçemize zarardır. Bunu bilmemize rağmen kendimizde sigarayı bırakacak iradeyi bulamayabiliriz. Çünkü bilinçli zihin sigaranın zararlarını bilse dahi bilinçaltı bu durumdan memnun olabilir. Şöyle ki artık sigara içmeyeceğim hem cebime hem sağlığıma zarar dediniz. Bu sizin mantıken ve bilinçli yaptığınız bir şey fakat içinizde bir yerlerde ama sigara içmek beni rahatlatıyor, sigarayı bırakırsam kilo alırım vb bahaneler üretiyorsanız bu bilinçaltıdır.
▪︎Bilinçaltı söyleneni harfi harfine algılar.
Bilinçaltında olumsuzluk ekinin önemi yoktur. Yani size keşke şu olmasa derseniz bilinçaltı “ol” şeklinde algıladığı için o şey başınıza gelir. Birçok insan günlük hayatta bununla karşılaşır. İşte korktuğumuz şeyin başımıza gelmesinin sebebi budur. Mesela sınavınız var ve geç kalmaktan korkuyorsunuz geç kalmamalıyım derseniz bilinçaltınız bunun tam tersini yapıp sizi panik hâline sokabilir. O yüzden bunun yerine zamanında gitmeliyim demelisiniz.
▪︎Bilinçaltı zihin hayatımızın %95’ini kontrol eder.
Negatif düşünceler aslında istediğimiz şeyleri yapmamıza engel olurlar. Örneğin; yapamam, başaramam, ben buna layık değilim gibi cümleleri sürekli kullanırsanız bir süre sonra özgüvensiz ve depresif hâle bürünüp başarısız olursunuz. İnanmak başarmanın yarısıdır sözü de bu durumu destekler niteliktedir. O yüzden kendinize inanın ve pozitif düşünceleri çağrıştırın. Bir şeyi 40 defa söylersen olur demiş atalarımız. Bunu negatif düşünceler için değil de pozitif düşünceler için kullanalım mesela çok istediğiniz bir hayaliniz var gerçekleştiğini düşünün. Sürekli istediğiniz şey olacakmış gibi düşünün böylelikle bilinçaltınıza yerleştirip hayatınıza güzel şeyleri çekebilirsiniz.