Değersiz Hisseden Biri Ne Yapmalı? İnsanlar bazı dönemlerde farklı sebeplerden dolayı kendini değersiz hissedebilir. Bu aslında olağan bir durumdur ve herkesin hayatında böyle bir dönem ve his olmuştur. Peki bize kötü hissettiren bu histen nasıl kurtulabiliriz? İşte yazımızın detayları…
Değersiz Hisseden Biri Ne Yapmalı?
Değersiz Hisseden Biri Ne Yapmalı? Değersizlik hissi birçoğumuzda bulunan ancak miktar olarak farklılaşan, temelleri ise ilk çocukluk yıllarına dayanır. Özellikle ilk çocukluk döneminde;
Aşırı eleştirilen, aile içinde dinlenilmeyen ve kendine söz hakkı tanınmayan, başarılı olma konusunda etrafındaki (kardeş, kuzen, komşu vb.) diğer çocuklar ile kıyaslanan
Ailesi tarafından koşulsuz onaylanmayan kişiler yetişkin olduklarında yoğun bir şekilde değersizlik duygusu yaşarlar.
Koşulsuz kabul edilmeyi zihinleri öğrenmediği için kendisi de kendini koşulsuz kabul edemez. Ancak bir koşula dayalı yani bir şeye sahip olduğunda (statü, başarı, para vb.) kendisini değerli görmeye çalışır çünkü bunu öğrenmiştir.
Değersizlik duygusunu hisseden bireylerde görülen bazı durumlara bakalım…
İnsanların sevgisin kaybetmemek için istemedikleri şeyleri yapma eğilimleri vardır.
Hayır diyemezler, haklı olsalar bile özrü diyebilirler.
Bazı insanları kendilerinden daha değerli gördükleri için o insanların düşüncelerini çok önemserler. Özellikle kendisine otoriter ve olumsuz davranan kişileri kendine üstün değerli görürler.
Kendini güçlü hissettiği alanlarda olmayı seçerler. Yetersiz hissettikleri, güçlü olmadığını düşündükleri ortamlardan kaçarlar.
Karşılığını alamadığı ilişkilere yüksek fedakarlıklar yaparken, kendisinin sürekli yanında olanlara karşı duyarsız olabilirler.
Kendisinden daha düşük gelir düzeyine sahip, kendisinden daha az dikkat çekici, daha az baskın kişilerle arkadaşlık yapma eğilimleri bulunur.
Diğer yandan değersizlik duygusuna baktığımızda, partnerinize bağımlılık duymanıza sebep olabilir.
Aslında bunların tüm sorumlusu kendinizin nasıl olduğunuza inandığınız ile ilgilidir. Peki bu değersizlik duygusuyla nasıl baş edebiliriz? Ne yapmamız gerekli?
Olduğun ”sen” ile olmak istediğin ”sen” i iyi tanımalısın. Olduğun senden nefret etmek uzaklaşmak yerine onu kabul edip, o şekilde iletişim kurmaya ve sevmeye başlamalısın. Sadece olmak istediğin ”sen” e doğru hareket etmeye çalışırsan geçmiş hep peşinen gelecek ve sende kaçmaya devam edeceksin. Her kaçış ve takip, stres yaratabilir.
İlişkilerinizde fedakarlığı bırakma zamanı. Eşit ilişkiler kurmayı kendinize alışkanlık haline getirmediğiniz sürece bu duygu azalamayacak. Eminim yine gerekçeleriniz saklayacaksınız. Bu durumdan rahatsız olmadığınızı belirtseniz bile bilinçaltınız rahatsız.
Çünkü daha fazla verdiğiniz ilişkiler dengeyi bozar. Sevgiyi almak için tek taraflı ve verici olduğunuz ilişkileriniz eşit olmalı. Eğer kabul görmüyorsa, size zarar veren bu ilişkinin devam edip etmemesi gerektiğini düşünülmeli…
Kendinizi eleştirmekten vazgeçin. Bunu yapacağınız zaman durun. O şartlarda ve o zamanda verilebilecek en doğru kararı o olduğunu kendinize telkin edin.
Kendinize başarıl olmayı ve statü sahibi olmayı önemsemeden, hiçbir karşılığı olmadan sadece yapmaktan keyif alacağınız uğraşlar bulun.
Güçsüzlüğünüze geçmişi bahane göstermeye çalışmaktan vazgeçin. Her olumsuz duruma, uğradığınız her haksızlığa iyi niyetli bir bahane bulmayın. Bu haksızlığı size yapanları yüceltmeyin ve önemsemeyin. Onlara açıkça hislerinizi dile getirin. Bedeli ne olursa olsun söyleyin ve duygunuzu yaşayarak bitirin.
Bunu yaptığınızda, varsa, küçücük bir sevgi kırıntısını kaybedeceksiniz ama yapamazsınız duygunuzu bastırmaya devam ederseniz, yıllar boyu ödeyeceğiniz psikolojik ve fiziksel bedel daha acı olacaktır…
Kendinizin iyi, güçlü yönlerini bir kağıda sıralayın.
Fiziksel özellikleriniz, güzel bir tebessümünüz, karakteriniz, başarımlarınız ile ilgili olumlu şeyler sizin iyi yönleriniz olabilir. Ve bu listeyi yanınızda taşıyın. Ne zaman olumsuz duygular içinde olursanız, bu iyi yönlerinizi hatırlatan listeye bakmanızı tavsiye edebilirim.
Son olarak, en önemlilerinden birisi de kendinizi değersiz hissettiren insanları hayatınızda uzak tutmaya çalışın, sınırınızı koymayı ihmal etmeyin.
Kaynak = Psikolog Miray Sağlam