Işığa baktığımız zaman neden hapşırırız? Ne zaman hapşırığımız gelse ”Işığa Bak!” dediklerini duyarız. Ve gerçekten de ışığa baktığımız zaman hapşırırız. Peki bunun sebebi sizce nedir? Işığa bakmamız ile hapşırmamız arasında nasıl bir ilişki var? Gelin bugün sizlere bunu açıklayalım.
Işığa Baktığımız Zaman Neden Hapşırırız?
Işığa Baktığımız Zaman Neden Hapşırırız? Günlük hayatta neredeyse hepimiz hapşırırız. Sadece bizler değil hayvanlarda hapşırır. Bu vücudumuzun mikropları uzaklaştırdığı bir reflekstir. Ama bazı durumlarda hapşırığımız gelir, gözlerimiz bile dolar fakat hapşıramayız.
Bu tür durumlarda bizlerden ışığa bakmamız gerektiğini söylerler. İşin garibi gerçekten ışığa bakan birisi hapşırır. Eskiden bende bunun çok saçma hatta inandırıcı olmadığını düşünürdüm. Fakat son zamanlarda denediğimde gerçekten de hapşırığım geldiğini hissettiğim zamanlarda ışığa baktığımda hapşırdığımı fark ettim. Bu konuyla ilgili araştırmalar yaptım fakat elle tutulur tam olarak bir bilgi bulamadım.
Biliyoruz ki hapşırmak bizi insanların gösterdiği bir refleks türüdür. Fakat bunun ışıkla ne tür ilişkisi olduğunu tam olarak anlamak zor. Geçmişte yapılan araştırmalara baktığımız zaman birçok insan üzerinde ışığın hapşırmakla nasıl bir ilişkisi olduğu konusunda deneyler yapılmış.
Deneye çağırılan insanların neredeyse hepsinde ışığa baktıkları zaman hapşırdıklarını ve ışığa bakmayan insanların ise daha az hapşırdıkları tespit edilmiş. Bu durumun bilimsel olarak bir açıklaması olmasa da ışığın hapşırmamızla ilgili doğrudan bir bağlantısı bulunduğu kesin. Yoksa ışığa bakan insanların daha fazla hapşırması tesadüf mü? Sizce öyle mi?