Cumartesi, Nisan 27, 2024
Ana SayfaEğitimKoronal Isınma Problemi Nedir?

Koronal Isınma Problemi Nedir?

Koronal Isınma Problemi nedir? Daha önce koronal ısınma problemi diye bir şey duydunuz mu? Bu problem Termodinamiğe tamamen ters bir yasa. Neden mi? Gelin sizlerle bugün bu konuyu konuşalım…

Koronal Isınma Problemi Nedir?

Koronal Isınma Problemi Nedir? Daha önce koronal ısınma problemi diye bir şey  duydunuz mu? Eğer termodinamikle veya ısı transferi gibi derslere ilgi duymuyorsanız, konuyla ilgili bir duymamanız olmanız gayet normal. Fakat size örnekle bu konuyu anlattıktan sonra ilgili duyacağınızdan hiç şüphem yok.

Öncelikle size bir örnek vererek başlamak istiyorum. Soğuk bir akşam kamp ateşi yakmışızdır. Hava ne kadar soğuk olursa olsun o ateşin yakınında olmak sizi ısıtır. Çok üşüdüğünüz zaman ateşe yaklaşırsınız ve çok sıcaklarsanız ateşten uzaklaşırsınız. Bunun sebebi ise gayet basittir. Ateşe yakın olan yerler daha sıcaktır, bu yüzden ona yaklaştığımız zaman üşmemiz azalır. Çok sıcakladığımız zaman ise ısı kaynağından uzaklaşırız. Çünkü ateşten uzaklaştıkça sıcaklık düşer ve daha az ısınırız. Peki bu konunu koronal ısınma problemi ile alakası ne?

Koronal Isınma Problemi Nedir?

Size aynı örnek üzerinden farklı bir anlatım yapmak istiyoruz. Düşünsenize, bir ateşin etrafında oturuyorsunuz ve hava çok soğuk. Ne yaparsanız? Yukarda da anlattığımız gibi ateşe yaklaşırsınız. Yakınındayken de eğer çok terlersek ateşten uzaklaşırız. Peki şimdi bunun tam tersi olduğunu düşünün. Üşüdüğünüz zaman ateşten daha da uzaklaştığınızı ve ateşten uzaklaştıkça derecenin belli bir yere kadar daha çok ısındığını, aynı zamanda yaklaştığınız zamanda sıcaklığın düştüğünü ve üşemeye başladığınızı. Bu mantık olarak ters bir durum, sadece mantık olarak değil, termodinamik yasalarına göre de ters bir durum. Peki bu durumun Güneşte yaşandığını söylersek?

Güneşimiz oldukça sıcak. Bunu hepimiz biliyoruz zaten. Fakat bu sıcaklık homojen olarak dağılan bir sıcaklık değil. Normal biri olarak baktığımız zaman Güneşin en sıcak yerinin çekirdeğinin olduğunu ve dışarı doğru ilerledikçe bu sıcaklığın azaldığını söyleyebiliriz. İşte tam burada termodinamik yasalarını çürüten bir şey oluyor ve bu tez çürüyor. Güneşin sıcaklığı atmosferine yaklaştıkça düşmesi gerekirken çok daha fazla artıyor. Güneşin yüzeyinde sıcaklık değeri ile atmosfer sınırındaki sıcaklığı değer arasında çok büyük farklar olabiliyor. Yani Güneşimizin sıcaklığı yüzeyinden atmosfere gittikçe artıyor. Atmosfer sonrasında ise sıcaklık olması gerektiği gibi azalmaya başlıyor ve etrafa yayılıyor. İşte bu duruma Koronal Isınma Problemi deniyor. Bilim adamlarının şu ana kadar keşfettiği Koronal Isınma Problemine sahip tek cisim Güneştir. Oldukça garip bir durum öyle değil mi?

Kaynak = Evrim Ağacı

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -

Popüler Yazılar

Son Yorumlar

yawruu ejderimm Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
yawruu ejderimm Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Muhammed Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Mehmet Akif Sömek Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Üçüncü kişi Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
x kişisi Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
bir saahıs Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Ali emir Açık Laptopa SSD Takma 2022