Cumartesi, Nisan 27, 2024
Ana SayfaYaşamNoel ve Yılbaşı Arasında Ne Gibi Farklar Vardır?

Noel ve Yılbaşı Arasında Ne Gibi Farklar Vardır?

Noel ve Yılbaşı Arasında Ne Gibi Farklar Vardır? Noel ile yılbaşı aynı mıdır? Noel ve yılbaşı arasında ne gibi farklar vardır? İşte yazımızın detayları…

Noel ve Yılbaşı Arasında Ne Gibi Farklar Vardır?

Noel ve Yılbaşı Arasında Ne Gibi Farklar Vardır? Noel (Noel günü veya Noel Bayramı), Hıristiyanlar tarafından mesih olarak kabul edilen İsa’nın doğum gününün geleneksel olarak kutlandığı yıllık tatildir. Noel’de, İsa’nın doğum günü kutlamasıyla birlikte çeşitli adetler de yerine getirilir. Antik çağlardan beri kutlana gelen Pagan ve Roma kış festivalleri olan Yule ve Saturnalia’daki uygulamalar Noel’in kökenini teşkil etmektedir.

Günümüzün Noel kutlamalarında genellikle, İsa’nın doğumunun canlandırıldığı oyunlar sahnelenir, Noel ağaçları süslenir, ışıklı ev, bahçe, cadde süslemeleri yapılır, hediyeler alınır, tebrik kartları verilir ve Noel arifesinde Noel Baba’nın gelişi simgesel olarak canlandırılır. Yaygın Noel temaları, iyi niyet, sevecenlik ve ailenin birlikte zaman geçirmesi olarak sıralanabilir.

Noel, her yıl Hıristiyanlarca 25 Aralık’ta kutlanır. Kutlamalar 24 Aralık’ta Noel arifesiyle başlamış olur ve bazı ülkelerde, 26 Aralık akşamına kadar devam eder. Hıristiyanların çoğunlukta olduğu ülkelerde Noel tatili yeni yıl tatiliyle birleştirilir. Bazı Doğu Ortodoks Kiliseleri, Jül Sezar takviminde 25 Aralık’a denk gelen 6 Ocak’ı Noel olarak kutlarlar. İsa’nın gerçek doğum günüyle ilgili çeşitli rivayetler olsa da geleneksel olarak 25 Aralık Noel olarak kutlanır.

Miladi takvim başlangıcı olan yılbaşı kutlamaları ile Noel kutlamaları tarihlerinin yakın olması sebebi ile karıştırılır. Noel kutlamalarının temelinde yukarıda anlattığımız gibi İsa’nın doğumunu kutlama geleneği yatmaktadır. Yeni yıl kutlamalarının geçmişi ise Eski Romalıların 1 Ocak’ta yaptıkları yeni yıl kutlamalarına dayanmaktadır. 31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan gece kutlanan yeni yıl ile Noel şenlikleri temelde birbirlerinden farklı olmakla birlikte, adet ve gelenekler açısından Hıristiyanlar arasında karışmış vaziyettedir.

Türkiye’de Noel kutlamaları Hıristiyan nüfusunun çok az olması nedeniyle kamuoyunda hissedilmemektedir, ancak yeni yıl 31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan gece büyük bir kitle tarafından kutlanmaktadır. Bu nedenle yeni yılın  ilk günü 1 Ocak, tüm Türkiye’de resmi tatildir.

Noel kutlamalarına eski kültürlerdeki Pagan ve putperest adet ve gelenekleri oldukça etki etmiş, bu adetler zamanla Hıristiyanlığın uygulama alanlarına dahil edilmiştir. Hıristiyan olmayan toplumda ve bölgelerde bu adet ve gelenekler “yılbaşı kutlamaları” adı altında yayınlanmıştır.

Kaynak = Hiç Merak Ettiniz mi?

Not: Yazılarımızda kaynak belirtildiği halde telif ihlali olduğunu düşünüyorsanız, ulaşım kısmımızdaki mail adresimizden bize ulaşabilirsiniz.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -

Popüler Yazılar

Son Yorumlar

yawruu ejderimm Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
yawruu ejderimm Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Muhammed Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Mehmet Akif Sömek Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Üçüncü kişi Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
x kişisi Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
bir saahıs Açık 2022 LGS Zor mu Olacak?
Ali emir Açık Laptopa SSD Takma 2022